DRAADVONKEN

Draadvonken kan het beste vergeleken worden met het figuurzagen van hout. De figuurzaag is bij draadvonken vervangen door een dunne draad waarmee alle electrisch geleidende materialen kunnen worden bewerkt. De draad beweegt nauwkeurig door het te bewerken materiaal en door middel van continu repeterende miniscule vonkjes wordt materiaal verwijderd.

De draadvonktechniek biedt ongekende mogelijkheden:

  • De hardheid van het te bewerken materiaal speelt geen enkele rol en is niet aan een limiet gebonden. Hardheid en samenstelling van het materiaal hebben alleen invloed op de duur van het bewerkingsproces.
  • Met de draadvonktechniek kunt u elke vorm bewerken. De techniek wordt veelvuldig toegepast om vormen in het platte vlak te realiseren, maar ook ruimtelijke vormen zoals bollen en kegels zijn mogelijk.
  • De draadvonktechniek werkt met een extreem hoge graad van precisie. Te denken valt aan minuscuul smalle sleufbreedten of openingen die met het blote oog nauwelijks zijn waar te nemen.
  • Het bewerkingsproces vraagt weinig voorbereiding en kan daarom vrijwel direct worden ingezet. Als het bewerkingsproces eenmaal draait, is geen mankracht meer nodig. Dit levert een scherpe prijs/kwaliteit verhouding.
  • Een kleine hoekradius (bijv. 0,3 mm) kan tot op relatief grote hoogte (bijv. 250 mm) worden gerealiseerd.
  • De draadvonktechniek oefent haar bewerkingen uit met een constante kwaliteit door de closed loop geregelde machine. Hierdoor is er geen variatie op de productkwaliteit.
  • Tijdens het draadvonken worden géén krachten uitgeoefend en neemt de temperatuur van het product niet to. Hiermee treden er geen bewerkingsspanningen op in het materiaal en kan een hoge nauwkeurigheid worden gehaald.
  • Met draaddiameters varierend van 0.05 tot 0.30 mm kunnen nauwkeurigheden worden bereikt van +/- 2 µm.

Vermoedt u dat draadvonken de uitgekiende techniek is om uw materialen te bewerken? Zoek dan al in de ontwerpfase contact met ons. Wij kunnen u informeren over de vele mogelijkheden van draadvonken, die wellicht voor uw producten interessant kan zijn.